Espoolaisen seurayhteisön strategia hyväksyttiin
9.12.2024
Espoolainen seurayhteisön strategia – Yhdessä, avoimesti ja kunnioittaen – hyväksyttiin, kun espoolaiset jalkapalloseurat kokoontuivat perjantaina 29.11.2024 pääaiheenaan yhteisen strategian esittely ja hyväksyntä.
Tilaisuudessa kuultiin myös Palloliiton ja Espoon kaupungin puheenvuorot: Aluepäällikkö/kehityspäällikkö Taneli Haara Palloliitosta toi hyviä näkökulmia keskusteluun ja avasi mm. positiivisia lukuja espoolaisista jalkapallon harrastajista. Harrastajamäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja jalkapalloa harrastavien lasten ja nuorten määrät suhteessa kaikkiin kaupungin lapsiin ja nuoriin ovat valtakunnan kärkeä. Tyttöharrastajien määrä on säilynyt melko tasaisena eli siinä on Espoon seuroilla vielä tavoiteltavaa. Espoon kaupungin puolesta kuultiin olosuhteisiin liittyvät puheenvuorot liikuntajohtaja Martti Merralta, liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalkolta sekä liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistoselta.
Espoolaisen seurayhteisön strategian esittely ja hyväksyntä
Seurojen yhdessä työstämä strategia esiteltiin ja hyväksyttiin seminaarin aikana. Työhön ovat osallistuneet seurojen toiminnanjohtajat, puheenjohtajat sekä urheilun johto.
Espoolaisen seurayhteisön tavoitteena on kehittää jalkapallotoimintaa vahvojen alueellisten seurojen kautta ja viedä valtakunnallista seuratoimintaa eteenpäin. Edistämme espoolaisen seurayhteisön tavoitteita ammattimaisen seuratoiminnan, olosuhdekehityksen sekä pelaaja- ja valmentajakehityksen kautta.
Visio 2025–2028 on kunnianhimoinen: Espoo on Suomen jalkapallon edelläkävijä. Missiona on kehittää tiedolla johdettuja vahvan identiteetin omaavia alueellisia seuroja kohti tuloksellisempaa toimintaa kaikilla osa-alueilla.
Strategian hengessä on tavoitteena se, että jokainen espoolainen lapsi voi harrastaa lähiseurassaan. Alueellinen toiminta, seurojen omat identiteetit sekä toimiva yhteistyö rakentavat pohjaa pelaajakehitykselle. Strategian arvoissa tiivistyy olennainen: Yhdessä, avoimesti, kunnioittaen.
Espoolaisen seurayhteisön strategiaan on valittu kolme päävalintaa:
- Ammattimainen seuratoiminta
- Olosuhteet
- Pelaaja- ja valmentajakehitys
Keskustelussa nousi esille mm. espoolaiset harrastajamäärät ja toisaalta pitokyky: kuinka varmistamme, että saamme pidettyä lapset ja nuoret mukana harrastuksen parissa mahdollisimman pitkään? Tämä on myös Palloliiton strategiassa nostettu tärkeänä tavoitteena.
Olosuhteiden osalta todettiin, että tilanne Espoossa on kesällä kiitettävällä tasolla, mutta talvella on haasteita. Miten saamme kaikki halukkaan mukaan harrastamaan jalkapalloa ilman, että laatu kärsii? Miltä näyttää tulevaisuus olosuhteiden ja harrastajamäärien osalta? Kehittämissuunnitelmia on tehty olosuhteiden osalta ja mm. Tapiolan urheilupuiston kehittämishanke tuo lähivuosina parannusta olosuhdekokonaisuuteen.
Lapsuusvaiheessa Espoon liiga on onnistunut tuomaan laadukkaan ja edullisen pelitoiminnan lähelle perheitä. Omalla alueella järjestettävät tapahtumat tuovat helpotusta perheiden arkeen ja toisaalta liikkumisen päästöjen vähentämisellä on positiivisia ilmastovaikutuksia.
Espoossa valmennusosaamisen kehittäminen on ollut laadullisesti ja määrällisesti valtakunnan kärkeä viimeisen kolmen vuoden ajan. Espoon ja Kirkkonummen koulutusalueen koulutukset ovat tavoittaneet merkittävän määrän niin vapaaehtoisia kuin palkattuja espoolaisia valmentajia. Mitä parempia valmentajia sen parempia pelaajia! Espoolaisissa seuroissa tulee taata valmentajien kehittyminen, valmentajapolut. Tärkeimpänä tavoitteena on kehittää pelaajapolkua ja saada entistä enemmän ja parempia espoolaisia pelaajia ja sitä kautta antaa oma panos suomalaiselle jalkapallolle.
Espoolaisia jalkapalloilijoita testataan yhteistyössä. Testitulosten pohjalta voidaan tehdä kehittymisen seurantaa ja vertailua niin fyysisten kuin pallollisten ominaisuuksien osalta. Laadukkaiden testien järjestäminen Espoossa, lähellä kotia, tuo helpotusta arkeen ja on myös ilmastoteko.
Espoolaisen jalkapallon sosiaalinen pääoma on merkittävä. Jalkapalloharrastus itsessään on vastuullista ja lisää yhteisöllisyyttä, ystävyyssuhteita sekä positiivisia terveysvaikutuksia ja sitä kautta myös terveydenhuollon säästöjä. Jalkapallo lajina on erinomainen kotoutumisympäristö lapsille ja nuorille ja ehkäisee syrjäytymistä.
Vastuullisuus luo pohjan kaikelle toiminnalle